Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.Przepis podejrzany TUTAJ .Składniki200 g masła4 jaja0,5 szklanki cukru4 łyżeczki cukru waniliowego2 szklanki mąki300 ml mleka80 dag świeżych czereśnimargaryna i bułka tarta do wysmarowania blachySposóbMasło roztapiamy, studzimy. Czereśnie myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie.W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę.Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy"