Wykonanie

Od kilku dni miałam ochotę na coś słodkiego, pożywnego, kremowego i bardzo rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki
Gino D'Acampo. W wersji oryginalnej
ryż ten jest z
likierem amaretto, a ponieważ nie miałam tego
likieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania.Składniki:400 ml
odtłuszczonego mleka30 g
cukru pudru40 g
ryżu1 łyżeczka startej
skórki pomarańczowej1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki blanszowanych
migdałówłyżeczka
brązowego cukruWykonanie:
Mleko wlewamy do średniego garnka, dosypujemy
cukier puder. Podgrzewamy na średnim ogniu i mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Dodajemy
ryż,
skórkę pomarańczową i mieszamy . Doprowadzamy do wrzenia, od razu zmniejszamy ogień do minimum. Od czasu do czasu mieszając, gotujemy 45 minut. Gdy danie jest już kremowe, a
ryż miękki, dodajemy ekstrakt
waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej patelni podprażamy
migdały, po czym siekamy drobno.
Ryż przekładamy do filiżanki do
cappuccino, posypujemy
migdałami i
brązowym cukrem.Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy, by
cukier się rozpuścił. Podajemy natychmiast po przygotowaniu.