ßßß
Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- 3/4 szklanki ciepłej wody- 1 jajko- szczypta soliFarsz:- 150 gram mięsa wołowego- 300 gram mięsa wieprzowego- 1 łyżeczka kolendry w ziarnkach- 3/4 szklanki rosołu (można dodać więcej lub mniej ważne żeby mięso nie pływało w rosole)- 1/2 cebuli- 1 jajko- pieprz i sól do smakuwykonanie:Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól w środku zrobić dziurkę i wbić jajko roztrzepać je widelcem i łączyć z mąką, lać wolno wodę i wyrabiać palcami.Po wyrobieniu obsypać trochę mąką i odstawić na bok.Mięso zmielić z kolendrą i cebulą. Wyrobić mięso razem z pieprzem i solą dodać roztrzepane wcześniej jajko po uzyskaniu jednolitej masy powoli dolewać rosół równocześnie wyrabiając.Rozwałkować ciasto i wykroić dość duże kółko ponownie je rozwałkować żeby było wielkości mniej więcej dłoni na środku kładziemy łyżeczkę mięsa i z ciasta tworzymy sakiewkę trzeba mocno docisnąć, żeby podczas gotowania sakiewka nie otworzyła się.Wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować do wypłynięcia wszystkich pierożków.Do podania można posypać pieprzem, ja tego nie zrobiłam.Należy jeść na ciepło, ponieważ po wystygnięciu rosół wsiąka w mięso.(dołączam zdjęcia są słabej jakości ale chciałam pokazać jak mi wyszło)Smacznego!