ßßß Cookit - przepis na Śmietanowo-cytrynowa potrawka z kurczaka

Śmietanowo-cytrynowa potrawka z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam na opakowaniu ryżu parboiled z Lewiatana
danie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z kurczaka i kawałka w nim gotowanego mięsa.
Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu.
Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;)
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg)
łyżka wegety/kucharka
3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi + kostka rosołowa)
szklanka śmietany
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
ryż/makaron/kasza
Gotujemy pierś z kurczaka z przyprawą (pierś wrzucamy do wrzątku na ok. 20 min). Wyciągamy ją z wody, wrzucamy do garnka kostkę rosołową (ilość w zależności od ilości wody). Pierś gdy ostygnie kroimy w dużą kostkę.
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy rosół, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i zostawiamy do zagotowania. Dodajemy mieszając śmietanę i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojoną pierś i doprowadzamy do wrzenia.
Najlepiej zostawić sos na przynajmniej pół godziny żeby składniki się przegryzły.
Źródło:http://pyza-gotuje.blogspot.com/2015/04/smietanowo-cytrynowa-potrawka-z-kurczaka.html