Wykonanie
Przepis znalazłam na opakowaniu
ryżu parboiled z Lewiatanadanie dość czasochłonne jeśli nie mamy rosołu z
kurczaka i kawałka w nim gotowanego
mięsa.Najlepiej jeśli zrobimy je z resztek rosołu.
Na zdjęciu może nie wygląda, ale jest pyszne ;)Składniki:podwójna
pierś z kurczaka (ok. pół kg)łyżka wegety/kucharka3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi +
kostka rosołowa)szklanka
śmietany2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
mąki2 łyżki
masłaryż/makaron/kaszaGotujemy
pierś z kurczaka z
przyprawą (pierś wrzucamy do wrzątku na ok. 20 min). Wyciągamy ją z
wody, wrzucamy do garnka
kostkę rosołową (ilość w zależności od ilości
wody). Pierś gdy ostygnie kroimy w dużą kostkę.
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy
mąkę i mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy rosół, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i zostawiamy do zagotowania. Dodajemy mieszając
śmietanę i
sok z cytryny. Wrzucamy pokrojoną pierś i doprowadzamy do wrzenia.Najlepiej zostawić sos na przynajmniej pół godziny żeby składniki się przegryzły.