Wykonanie

SKŁADNIKI:* na
kurczaka:2 pojedyncze
piersi z kurczaka1 mały kubeczek
jogurtu naturalnego3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
słodka papryka,
kurkuma2 plasterki
sera koziego* na
marchewkę z
czosnkiem4 średniej wielkości
marchewki2 ząbki
czosnkułyżka
masłasól,
pieprz*na puree z
selera1 dość duży
korzeń selerałyżka
masłasól,
pieprzWYKONANIE:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy
solą,
pieprzem kurkumą i
słodką papryką.Zalewamy
jogurtem naturalnym, dodajemy 2 całe ząbki
czosnku i 1 przeciśnięty przez praskę, wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 h w naczyniu żaroodpornym.Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy ok. 35- 40 min. 5 min. przed końcem pieczenia posypujemy
kurczaka pokrojonym w kosteczkę
kozim serem.
Marchewkę obieramy, kroimy na ok. 4 cm kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną
marchewkę kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
marchewkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wszystko solimy i
pieprzymy do smaku i mieszamy, lekko podgrzewając.
Seler obieramy, kroimy w kostkę ok. 1 cm i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy łyżkę
masła i za pomocą blendera (jeszcze gorący
seler) miksujemy na puree.Na koniec
pieprzymy i solimy do smaku.

SMACZNEGO!