Wykonanie

SKŁADNIKI:300g
mąki pszennej200g
masła roślinnego (zimnego)100g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
solidżem pomarańczowyWYKONANIE:Do większej miski przesiać
mąkę i
cukier puder. Dodać 2
żółtka,
sól i pokrojone na kawałki zimne
masło. Palcami dosyć szybko rozcieramy kawałki
masła z pozostałymi składnikami do momentu, aż mieszanina będzie przypominała mokry piasek. Wtedy całymi dłońmi szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 min. do lodówki.Po 30 min. wyciągamy ciasto, urywamy po kawałku wielkości
orzecha włoskiego, w dłoniach tworzymy kulki, palcem w każdej kulce robimy wgłębienie.
Ciasteczka układamy na blaszce piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka teraz przypominają kluski śląskie.W każde wgłębienie w
ciasteczku za pomocą łyżeczki nakładamy małą porcję
dżemu pomarańczowego. (
Dżem może być inny, zależy od upodobań, ale musi
mieć zwarą konsystencję).
Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy ok. 15 min. Delikatnie muszą się zarumienić.
Ciasteczka są bardzo kruche i maślane. Idealnie pasują do
herbaty. I jedno jest pewne... bardzo szybko znikają :-). Gorąco polecam.