Wykonanie

SKŁADNIKI:*na ciasto:500 g
mąki pszennej50 g świeżych
drożdży4-5 łyżek
cukru100 g rozpuszczonego i przestudzonego
masła roślinnego2
jajka i 1
żółtko0,5 szklanki lekko ciepłego
mlekacukier wanilinowy*na
budyń:2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe z
cukrem3 szklanki
mleka*dodatkowo
białko do posmarowania bułeczekWYKONANIE:
Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy lekko ciepłe
mleko, 1 łyżkę
cukru i 1 łyżkę
mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.W tym czasie do dużej miski przesiewamy
mąkę dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy, rozpuszczone
masło, 2
jajka, 1
żółtko i rozrobione
drożdże i wyrabiamy najlepiej ręką gładkie ciasto- do momentu aż ładnie zacznie odchodzić od ręki i od brzegów miski. Jeśli bardzo będzie się kleiło można dodać odrobinę
mąki. Ciasto formujemy w kulę zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h w ciepłym miejscu.W tym czasie możemy przygotować
budyń. Budynie robimy według przepisu na opakowaniu, lecz dodajemy MNIEJ
mleka - 3 szklanki na 2 opakowania.gotowy
budyń zostawiamy do lekkiego ostygnięcia, ale nie może być całkiem zimny ponieważ źle się go nakłada na ciasto.Po godzinie ciasto wkładamy na blat i jeszcze przez chwilkę wyrabiamy. Dzielimy na 3 części.Każdą część wałkujemy na prostokąt (jeśli się przy wałkowaniu klei to podsypujemy odrobinę
mąką) grubości ok. 0,5 cm. Na każdy placek nakładamy po równej części budyniu i powoli, delikatnie zwijamy jak roladę. Tak przygotowane rolady kroimy
ostrym nożem w plastry grubości ok. 2 cm. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc małe odstępy
między bułeczkami.Odstawiamy jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną smarujemy je
białkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 20- 25 min. Bułeczki muszą być rumiane.

Z podanego przepisu bułeczek wyszło tyle:

SMACZNEGO!