Wykonanie
Dzień dobry!W poranki takie,jak dzisiejszy, nie chce wychodzić się z łóżka. Zwłaszcza, gdy mamy wolne, i to w poniedziałek! Ciepłe, wygodne łóżko wygląda sto
razy bardziej zachęcająco od zimnej kuchni, a tym bardziej ponurego świata za oknem. Jednak ja zachęcam Was do uśmiechu i do energicznego ruszenia na podbój świata. Korzystajcie z tego, że nie ma mrozu, śniegu i deszczu i, na przykład, pojedźcie na wycieczkę rowerową. Poznajcie lepiej swoją okolicę. Może odkryjecie coś wyjątkowego, magicznego? Może na nowo zobaczycie miejsce, w którym mieszkacie już od tylu lat? Może i ja się dziś wybiorę! A ja mam coś, co pomoże Wam radośnie rozpocząć dzień.
Słoneczne, słodkie, wyjątkowe. Jedno z moich ulubionych śniadań.
SŁONECZNE ŚNIADANIE-
POMARAŃCZOWE TOSTY FRANCUSKIE


Przepis z małymi zmianami zaczerpnięty z http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/tosty_francuskie/przepis.htmlSkładniki:1
pomarańcza3
jajkapół szklanki
mleka1 łyżka
cukru + łyżeczka
aromatu waniliowegokilka kromek
chleba (najlepiej białego)40g
masła klarowanego1 łyżka
brandy (jeśli chcesz)
cukier puder do posypania i kawałki
pomarańczy do podaniaPrzygotowanie:Zetrzyj skórkę z
pomarańczy, przekrój
pomarańczę na pół i wyciśnij z niej pół szklanki soku.Wbij do szerokiej miski
jajka, dodaj
mleko, zamieszaj. Wlej sok z
pomarańczy i skórkę,
cukier i
aromat waniliowy,
brandy, jeśli go używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie.Do mieszaniny wkładaj kromki
chleba i maczaj je w niej, zanurzając.Na rozgrzaną patelnię wrzuć 20g
masła, rozpuść. Włóż nasączone
pieczywo, górę polej 2 łyżkami masy, smaż na złoty kolor z obu stron.Zrób dokładnie tak samo następną partię, aż go wykorzystania masy.Grzanki podawaj gorące, posypane
cukrem pudrem i skropione
sokiem z
pomarańczy, z kawałkami
pomarańczy.Smacznego!Paulina