ßßß
Przepis powstał w głowie mojej mamy. Został przeze mnie udoskonalony i tak powstało dość proste, ale za razem wykwintne ciasto.Składniki: na ciasto:6 jajek,6 łyżek cukru,6 łyżek mąki pszennej,6 łyżek kartoflanki,1 łyżka octu,1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę:kostka masłaszklanka cukru3 żółtka1 cytrynadodatki:konfitura żurawinowakandyzowana skórka cytrynowaPrzygotowanie:1. Ze składników przygotowujemy ciasto biszkoptowe, ocet dodajemy na samym końcu. Ciasto wylewamy na dużą blachę z niskimi brzegami, tak by ciasto było jak najniższe, ale jak największe powierzchniowo. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160* aż zacznie odchodzić od blachy, staramy się by zostało jak najbardziej białe.2. Ciasto kładziemy na lekko wilgotną lnianą serwetkę i zawijamy w roladę, odstawiamy do wystudzenia.3. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i delikatnie rozcieramy. Cytrynę parzymy i ocieramy z niej skórkę. Na koniec do masy dodajemy sok z całej cytryny i otartą skórkę i delikatnie mieszamy.4. Zimną roladę smarujemy od środka masą. W części centralnej układamy konfiturę żurawinową (można użyć też suszonej żurawiny lub świeżych owoców), dodajemy do niej kandyzowanej skórki pomarańczowej.5. Roladę zawijamy. Wierzch zdobimy masą oraz kandyzowaną pomarańczą. Przechowujemy w lodówce by masa się nie topiła.Smacznego!!!PDF