Wykonanie
PDFZaczyna się mroźna zima, śnieg zaczyna padać a my marzymy o gorących krajach? A może kulinarna podróż na
słoneczną Florydę? Dziś popularne "
stejki" z
kukurydzą.Befsztyk (potocznie
stek) to potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego
mięsa wołowego, głównie
polędwicy lub
karkówki, krojonych w poprzek włókien mięśniowych.
Stek może być wysmażony w dowolnym stopniu - całkowicie, średnio lub nawet być surowy w środku (krwisty), w zależności od upodobań. Wyróżnia się też specjalnie przyrządzone różne rodzaje befsztyków: châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-
bone.Potrzebujemy:4 plastry (ok. 2 cm.)
wołowiny lub
wieprzowinysól,
pieprz, łyżeczkę prawdziwego
masła,2
kukurydze w kolbie (im mniej żółte tym lepiej)pół szklanki
mleka, łyżeczkę
cukru,dwie łyżki
masła,
sól,
pieprz,
ziołaPrzygotowanie:1.
Kukurydzę zalewamy
wodą tak by swobodnie pływała, dodajemy
mleko i
cukier, kiedy zagotuje gotujemy przez 5 - 10 minut co chwilę sprawdzając czy jest miękka (nie dodajemy
soli!!!).2.
Mięso solimy i
pieprzymy, na żeliwnej patelni rozgrzewamy łyżeczkę
masła (staramy się nie przypalić go), wkładamy
mięso i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.3. Pozostałą część
masła mieszamy z
solą,
pieprzem i
ziołami po czym wkładamy do zamrażalnika.4.
Mięso po zdjęciu z patelni odstawiamy na ok. 4 minuty.5. Gotową
kukurydzę kroimy na połówki i na gorącej układamy wiórki
masła ziołowego.SMACZNEGO!PDF