ßßß
Zrobiłem dziś obiad dla mojej kobiety, która w pocie czoła stara się uczyć :) Z racji tego, że w lodówce napotkałem pieczarki, które usilnie próbowały się z niej wydostać postanowiłem je wykorzystać.Składniki:Opakowanie makaronu cannelloni15 dag pieczarekduża cebula500 gr mięsa mielonegoprzecier pomidorowy20 dag tartego żółtego seraprzyprawa do mięsa wieprzowegofix do spaghetti bologneseoliwa do smażeniapuszka lub dwie ulubionego piwa ;)Przygotowanie:Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebule i pieczarki.Teraz nadchodzi najlepszy moment na otwarcie puszki złocistego trunku.Zezłoconą cebulkę wraz z pieczarkami zdejmujemy z patelni i po uzupełnieniu oliwy smażymy mięso. Przyprawiamy łyżką przyprawy do mięsa wieprzowego.Czas na kolejny łyk złocistego trunku.Gdy mięsko ładnie się przyrumieni dodajemy łyżeczkę przecieru oraz 100 ml wody i dusimy ok 10 minut.W garnku rozrabiamy fix w 400 ml. wody z dodatkiem 2 - ch łyżek przecieru i zagotowujemy.Kolejny łyczek piwka.Gdy mięso przestygnie (można używać gorącego.... nie polecam...) nadziewamy nasze rurki odciskając nadmiar tłuszczu, co jakiś czas pociągając solidny łyk piwa.Przygotowane rurki układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej układać jednowarstwowo) i zalewamy sosem z fixa.W tym momencie powinniśmy otworzyć drugą puszkę złocistego trunku i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Przykryte naczynie z naszym cannelloni wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.Po tym czasie ściągamy pokrywkę i posypujemy tartym serem i wstawiamy na kolejne 15 minut.Dopijamy nasz złocisty trunek i po upływie owych 15 minut przestawiamy piekarnik na opiekanie na ok. 5 minut.Z uśmiechem na ustach serwujemy potrawę zmęczonej kobiecie.SMACZNEGO!

PDF