Wykonanie
PDF
Marchewka traktowana jest jako dodatek do dań obiadowych. Jednak ja lubię ja wykorzystać jako główny składnik dania. Dziś
marchewkowe piure, ziemniaczki i kotleciki z niespodzianką.Składniki:1 kg.
ziemniaków0,5 kg
marchewki4 plasterki
mortadeli (1,5 - 2 cm)
musztarda,
sos sojowy,
pieprz, coś na panierkęłyżka
margaryny lub
masła i tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:1.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z odrobiną
soli. Kiedy są miękkie odcedzamy je i gnieciemy. Ja używam w tym celu ubijaków i miksera.2.
Marchewkę obieramy kroimy i gotujemy z odrobiną
soli. Kiedy jest miękka odcedzamy ją i traktujemy tak samo jak
ziemniaki. Jednak przed pognieceniem dodajemy do niej łyżkę
masła lub
margaryny.3. Robimy panierkę. Ja w tym celu używam gniecionych
płatków kukurydzianych.
Musztardę mieszamy z
sosem sojowym (lub
maggie) i
pieprzem w dowolnych proporcjach. Panierujemy
mortadelę. Najpierw w sypkim, później w musztardzie i jeszcze raz w sypkim. Smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż panierka się zrumieni.4. Podajemy
póki gorące.Smacznego!!!PDF