Wykonanie
            PDF
Marchewka traktowana jest jako dodatek do dań obiadowych. Jednak ja lubię ja wykorzystać jako główny składnik dania. Dziś 
marchewkowe piure, ziemniaczki i kotleciki z niespodzianką.Składniki:1 kg. 
ziemniaków0,5 kg 
marchewki4 plasterki 
mortadeli (1,5 - 2 cm)
musztarda, 
sos sojowy, 
pieprz, coś na panierkęłyżka 
margaryny lub 
masła i tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:1. 
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości z odrobiną 
soli. Kiedy są miękkie odcedzamy je i gnieciemy. Ja używam w tym celu ubijaków i miksera.2. 
Marchewkę obieramy kroimy i gotujemy z odrobiną 
soli. Kiedy jest miękka odcedzamy ją i traktujemy tak samo jak 
ziemniaki. Jednak przed pognieceniem dodajemy do niej łyżkę 
masła lub 
margaryny.3. Robimy panierkę. Ja w tym celu używam gniecionych 
płatków kukurydzianych. 
Musztardę mieszamy z 
sosem sojowym (lub 
maggie) i 
pieprzem w dowolnych proporcjach. Panierujemy 
mortadelę. Najpierw w sypkim, później w musztardzie i jeszcze raz w sypkim. Smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż panierka się zrumieni.4. Podajemy 
póki gorące.Smacznego!!!PDF