Wykonanie
Zanim przejdziemy do tematu dzisiejszego postu, informacja odnośnie konkursu z okazji II urodzin bloga :aby konkurs się odbył potrzebujemy co najmniej 5 zgłoszeń! Jeżeli nie otrzymamy minimalnej ilości zgłoszeń, konkurs nie zostanie rozstrzygnięty. Jeśli tak się stanie, w najbliższym czasie powstanie nowy konkurs o tematyce związanej z gotowaniem. A teraz
pora na kilka słów o dzisiejszym daniu.*****Zostało Wam puree z dyni i nie macie pomysłu co z tego zrobić? Upieczcie muffinki! Pyszne,
dyniowe babeczki o mocno wyczuwalnym
cynamonowym smaku. Idealne na chłodniejsze dni, posypane
cukrem sprawią, że zapomnicie o szarym i zimnym dniu za oknem.

Ilość składników na 12 babeczek.Składniki:*puree z dyni (300 ml)*
olej rzepakowy (100 ml)*
mąka (300 ml)*2-3 łyżki
cukru*1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonej*1 łyżeczka
cynamonu*1 łyżeczka
przyprawy do piernikówPrzygotowanie:Suche składniki mieszam razem w misce.Dodaję puree z dyni,
olej i mieszam wszystkie składniki.Przekładam do papilotek na muffinki po 1,5-2 łyżki (tak, aby ciasto dosięgało do 2/3 wysokości papilotki). Posypuję wierzch
cukrem wymieszanym z
cynamonem (ale nie jest to konieczne).Piekę w 190 st.C z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka (około 15-20 min).Podaję wystudzone.Smacznego!