ßßß
Ilość składników na 40-50 porcji.Składniki:*3 cykoriepasta jajeczna:*7 jajek ugotowany na twardo*2 łyżki majonezu*1 mała czerwona cebula*2 łyżki koperkupasta łososiowa*łosoś wędzony (100 g)*serek twarogowy typu almette, może być śmietankowy lub z ziołami (300 g)Przygotowanie:Przygotowuję pastę łososiową.Serek wyciągam z opakowań i przekładam do miseczki, wrzucam plastry wędzonego łososia i blendruję, aż serek połączy się łososiem, uzyskując lekkie pomarańczowe zabarwienie. Gotową pastę wkładam do lodówki.Przygotowuję pastę jajeczną.Wcześniej ugotowane na twardo jajka ścieram na drobnych oczkach (jajka muszą być wystudzone). Cebulę kroję w drobną kostkę i wrzucam do startych jajek, dodaję poszatkowany koperek i majonez. Wszystko razem mieszam i wstawiam do lodówki.Przygotowuję listki cykorii.Cykorię myję pod bieżącą wodą. Odcinam końcówki cykorii i obrywam listki. Serce cykorii, gdzie listki są malutki zostawiam nie ruszone. Z 3 cykorii o długości początkowej około 15 cm, uzyskałam 46 listków (do podania przetrwało tylko 40 ;) ).Do każdego listka - łódeczki wkładam 1 łyżkę pasty i rozprowadzam po całej długości. Układam na tacy i podaję. (U nas tace krążyły w garażowym kinie i ich zawartość szybko zaczęła znikać).Smacznego!