Wykonanie
Sernik dobry jest na każdą okazję i na święta i bez okazji. Tym razem przygotowałam sernik na ciepło z popularnych w sklepach 1 kg wiaderek
twarogu. Wykonanie zajmie Wam z pieczeniem niecałą godzinę, mi zajęło 50 min, z czego 30 min to samo pieczenie. Jest to przepis na sernik idealnie pasujący do nurtu mojego bloga - szybko i tanio. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)Z poniższych składników wychodzi blacha o wymiarach 30x25 cm i wysokości 4 cm.
Składniki:-na spód ciasta:*350 ml
mąki pszennej*125 g
margaryny do pieczenia*1
jajko*1 płaska łyżeczka
soli-na masę
serową:*1 kg
twarogu sernikowego (polecam to z Lidla)*5jajek*250 ml
cukru*1
budyń waniliowy (bez
cukru)*1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Zaczynam od przygotowania
spodu. Do miski wrzucam
mąkę,
margarynę,
jajko i
sól. Wszystko ugniatam rękami, aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Wkładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatam palcami na całej powierzchni. Następnie zajmuje się masą
serową. Do wysokiej miski wkładam całe wiaderko
twarogu, 5
żółtek,
cukier,
budyń i
proszek do pieczenia. Miksuję chwilę do połączenia składników. Do osobnej miski wbijam
białka i miksuję je na sztywną pianę. Ubite
białka przekładam do wcześniej zmiksowanej masy serowej i mieszam razem delikatnie łyżką. Na wcześniej wyłożony spód ciasta wlewam masę
serową i do piekarnika na 30 min (200 stopni z termoobiegiem). Przed wyciągnięciem sprawdzam czy wszystko się upiekło drewnianym patyczkiem. Gdy patyczek jest suchy, oznacza to, że ciasto jest gotowe.Sernik najlepiej smakuje i wygląda po odleżeniu nocki w lodówce. Obecnie zdjęcie przedstawia sernik zaraz po upieczeniu, postaram się dodać taki już odstany.Smacznego!