Wykonanie
Tanie, proste i sycące - pieczone
ziemniaki. W tej chwili kilogram
ziemniaków to około 80 gr.Pieczone
ziemniaki można podać z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam z
masłem ziołowym, ale może być też gzik (
biały ser twarożkowy ze
szczypiorkiem i
cebulką), sosem
koperkowo-
czosnkowym z mojego wcześniejszego przepisu i wszystkim co uważacie, że pasuje do pieczonych
ziemniaków :)
Ilość składników na 4-6 porcji.Składniki:- 1 kg
ziemniaków, raczej średniej wielkości- kostkę
masła-
pietruszka,
koperek,
szczypiorek - te
zioła, które lubicie, ważne by były świeże- 4 ząbki
czosnkuPrzygotowanie.
Ziemniaki szybciej się pieką, gdy najpierw podgotujemy je w wodzie. Lekko miękkie
ziemniaki wyciągam z
wody, i wkładam na blasze wyłożoną folią aluminiową lub papier do pieczenia, wcześniej przecinając na połówki. Przecięciem do dołu. Pieczemy, aż do miękkości.
Masło krótko podgrzewam w mikrofalówce (chyba, że
masło jest już miękkie).
Masło wkładam do miseczki, dorzucam ulubione
zioła (u mnie była
pietruszka) i sprasowany
czosnek. Wszystko razem mieszam i wkładam do lodówki, żeby się przegryzło. Jak
ziemniaki się upieką, serwuję po kilka sztuk z łyżeczką
masła na każdej połówce
ziemniaka.Porada !
Ziemniaki najlepsze są za pierwszym razem podgrzane, każde następne podgrzanie sprawia, że
ziemniaki coraz gorzej smakują.Smacznego!