Wykonanie
Na blogu mamy już dwie wersje faszerowanej
papryki mięsną i z
kaszą jaglaną dziś pomysł kolejny na
paprykę faszerowaną tradycyjnym (podobno bo w mojej rodzinnej części regionu raczej niezbyt popularny) na Lubelszczyźnie farszem z
kaszy gryczanej i
sera. Z tych 3 wersji ta posmakowała mi najbardziej :)W każdym przepisie zmniejsza się ilość użytej
papryki ale te akurat powstały już na stancji więc tylko dla mnie :)

2 średnie
paprykiszklanka
bulionutorebka
kaszy gryczanejkostka
twarogu półtłustego2
cebulesól,
pieprz,
przyprawy do smaku
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do
wody dodać
kostkę rosołową.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Gdy
kasza się ugotuje przełożyć do miski, dodać
cebulę oraz
biały ser całość wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.
Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.Wydrążone
papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę
bulionu.

Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż
papryka zmięknie.