ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana kaszą gryczaną i białym serem

Papryka faszerowana kaszą gryczaną i białym serem

nazwa

Wykonanie

Na blogu mamy już dwie wersje faszerowanej papryki mięsną i z kaszą jaglaną dziś pomysł kolejny na paprykę faszerowaną tradycyjnym (podobno bo w mojej rodzinnej części regionu raczej niezbyt popularny) na Lubelszczyźnie farszem z kaszy gryczanej i sera. Z tych 3 wersji ta posmakowała mi najbardziej :)
W każdym przepisie zmniejsza się ilość użytej papryki ale te akurat powstały już na stancji więc tylko dla mnie :)
2 średnie papryki
szklanka bulionu
torebka kaszy gryczanej
kostka twarogu półtłustego
2 cebule
sól, pieprz, przyprawy do smaku
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do wody dodać kostkę rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Gdy kasza się ugotuje przełożyć do miski, dodać cebulę oraz biały ser całość wymieszać na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.
Papryki umyć i obciąć im górna część, usunąć gniazda nasienne.
Wydrążone papryki nadziewać farszem i przykryć odciętymi wcześniej częściami
Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno wylać szklankę bulionu.
Piec ok. 1 godz w temperaturze 200 stopni aż papryka zmięknie.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/papryka-faszerowana-odsona-3-najlepsza.html