Wykonanie
W książeczce z przepisami, którą otrzymałem w komplecie z zestawem do founde był pewien nowatorski przepis zwany founde leśnym. Jego nowatorskie podejście polega na użycia
grzybów zamiast kawałków
chleba.
Grzyby kojarzą mi się z jesienią dlatego postanowiłem sporządzić danie z typowo jesiennych składników, a aura za oknem dodaje klimatu :)
Dynia daje nam bardzo ładny kolor.
Ziemniaki doskonale zagęszczają. Tylko samo w sobie będzie to trochę mdłe. Dlatego niezastąpione będzie coś mocne w smaku. Albo
ocet winny, albo
wino wytrawne.małe
pieczarki0 , 5 kg dyni0,5 kg
ziemniakówocet winny lub
wino do smaku jak komuś mało to jeszcze
sól
Pieczarki można jeść na surowo, ale ja podsmażyłem.
Dynie i
ziemniaki gotujemy z tym, że lepiej osobno, bo, jak to w życiu często bywa, mają różne czasy dochodzenia. W każdym razie miksujemy już razem jak tylko zmiękną. Radzę zostawić trochę
wody, bo to jednak ma się lać. Doprawiamy do smaku. Nabijamy
grzyby na pal, moczymy i zjadamy.