Wykonanie
Według google przepis propagowany przez pewną brytyjska dziennikarkę. Ja szperając po zagranicznych stronach znalazłem wegańska wersję. trochę zmodyfikowałem i oto jest. Ciasto proste i szybkie a jednocześnie efektowne i smaczne. Zrobiłem w okrągłej torownicy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zrobić w prostokątnej.Składniki:Spód /góra-
ananas w puszcze (plasterki)- 3/4 kostki
margaryny- pół szklanki
cukru-
czarne oliwkiGóra/spód- 2,5 szklanki
mąki- 1,5 szklanki
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- pół łyżeczki
soli- pół szklanki
oleju- szklanka
mleka sojowego-
aromat rumowy
Wykonanie:W rondlu rozpuścić
margarynę i wymieszać z
cukrem. Wylać do tortownicy, ułożyć na tym plasterki
ananasa, a w środek każdego
czarną oliwkę.W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie pozostałe składniki i wylewamy na spód, który będzie kiedyś górą. Pieczemy jakieś 45-50 min w temperaturze 180 stopni.Po wyjęciu z piekarnika radzę poczekać aż ostygnie, a następnie wyjąć z tortownicy i położyć, tak aby
ananasy były na górze.Sic erunt novissimi primi, et primi novissimi