Wykonanie
Od początku na tym blogu pojawiają się tanie przepisy. Dzisiejsza receptura jednakże służy przerwaniu monotonności i ukazuje jak przyrządzić naprawdę dobre danie nadające się nie tylko na samotny obiad ale także na podanie w szerszym gronie.Składniki:-0,5 kg
mięsa mielonego-puszka
czerwonej fasoli-puszka
kukurydzy-duża
cebula-
ostra papryka w proszku-łyżka
oleju do smażenia-łyżka koncentratuPrzygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na patelni. Następnie dodajemy
mięso i smażymy całość około 10 minut (dotąd aż
mięso nie będzie surowe). Przekładamy potrawę do garnka i dodajemy przepłukaną i odsączoną
czerwoną fasolę oraz odsączoną
kukurydze. Posypujemy wedle uznania
papryką (około jednej płaskiej łyżeczki powinno wystarczyć). Dodajemy
koncentrat pomidorowy. Całą potrawę należy teraz zalać przegotowaną najlepiej wrzącą
wodą - ilość
wody zależna od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Gotujemy jeszcze przez kilka minut tak aby
fasola i
kukurydza się zagrzały - w żadnym wypadku nie mogą się jednak rozpadać bo uzyskamy nie apetyczną papkę.Potrawę podajemy z
białym ryżem lub
pieczywem. Bardzo dobrze smakuje po odgrzaniu więc można ją nagotować od razu na cały tydzień :PPodane składniki powinny wystarczyć na 3 porcjeKoszt 1 porcji: 3 . 50 zł