Wykonanie
Dieta wielu studentów opiera się na
ryżu. Poniższe danie jest propozycją na podanie go w nieco innej formie co pozwala na przerwanie monotonni. Atutami tego przepisu są możliwość oszczędności (można użyć tańszego
ryżu sprzedawanego luzem zamiast tego w torebkach) oraz możliwość jednoczesnego upieczenia
mięsa do
ryżu (świetnie pasuje z
udkami z kurczaka, wystarczy je przyprawić i położyć na wierzchu
ryżu)Ogólnie mówiąc jest to tanie i łatwe w przygotowaniu danie.Składniki:-
biały ryż-
cebula-
marchewka-opcjonalnie
zielony groszek i/lub
kukurydza (proporcje warzyw do
ryżu wedle uznania)-
wodaPrzygotowanie:
Ryż wsypujemy do naczynia w które nadaje się do pieczenia.
Marchewkę kroimy w jak najcieńsze plasterki lub ścieramy na grubych oczkach, a
cebulę kroimy w piórka.
Ryż zalewamy małą ilością
wody, tak aby
woda sięgała mniej więcej do 1/3 wysokości
ryżu w naczyniu. Dodajemy nasze warzywa:
groszek lub
kukurydza powinny być od początku wymieszane z
ryżem,
marchewkę i
cebulę kładziemy na początek na wierzch. Wkładamy potrawę do rozgrzanego piekarnika ok.200C. Po około 20 minutach dobrze jest wszystko przemieszać (choć nie jest to absolutnie konieczne). Pieczemy dalsze 15-20 minut aż
ryż będzie miękki.Koszt: 0,80zł - 3zł