Wykonanie
Składniki:-1 kg
łopatki wieprzowej-2 duże
cebule (lub więcej jeśli chcemy
mieć dużo sosu)-2 łyżki
oleju-łyżka
śmietany-łyżka
koncentratu pomidorowego-
przyprawyPrzygotowanie:
Mięso należy umyć a następnie powykrawać z niego ścięgna i grubsze kawałki tłuszczu (można zostawić jak ktoś chce, ścięgna przy odpowiednio długim gotowaniu zmiękną i będzie je można pogryźć, a tłuszcz powoduje tylko że potrawa jest nieco mniej smakowita ale jak ktoś ma niedobór kalorii to dodatkowy tłuszczyk może pomóc).
Mięso kroimy w kostkę (wielkość dowolna), i podsmażamy kilka minut na bardzo rozgrzanym
oleju.
Cebule kroimy w cienkie piórka i dorzucamy to smażącego się
mięska. Smażymy jeszcze kilka minut. Następnie całość zalewamy przegotowaną
wodą tak aby przykryć
mięso. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około godziny lub aż
mięso będzie miękkie ale nie rozpadające się.
Cebula za to powinna się całkowicie rozpaść tworząc nam podstawę pod sos. W celu uzyskania gęstego smacznego sosu to płynu znajdującego się w garnku dodajemy
koncentrat pomidorowy, jakąś pikantną
przyprawę (każda
przyprawa do mięsa się nada, one nie różnią się wiele od siebie, może też być po prostu
ostra papryka) a następnie pożyczamy od sąsiadki łyżkę
mąki którą należy rozrobić w małej ilości zimnej
wody tak by nie było grudek i dolać do gulaszu.
Śmietanę należy rozrobić w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego płynu z naszego garnka a następnie przelać z powrotem do gulaszu. Całość dusimy jeszcze kilkanaście minut i gotowe.Podawać z
kaszą jęczmienną, gryczaną lub
pieczywem.Podane składniki powinny wystarczyć na 3 dosyć spore porcjekoszt porcji: około 5 zł