Wykonanie
Spelt Emmer Bread
Płaskurka(Triticum dicoccum) jest jedną z dawnych odmian pszenicy, której uprawy zaprzestano, gdy na rynku nasion pojawiły się wysokowydajne, łatwiejsze w uprawie odmiany pszenicy. Podobnie jak orkisz i samopsza należy do grupy zbóż oplewionych. Już niedługo napiszę o tych zbożach więcej, dzisiaj dodam tylko, że dawne odmiany pszenicy maja niezwykle dobry dla naszego organizmu skład. Zawierają więcej korzystnego
białka, i
soli mineralnych niż zwykła pszenica. Ich gluten nie jest tak bardzo alergenogenny. Przez ostatnich kilka lat udało się rozpowszechnić orkisz, teraz powoli wchodzą na rynek płaskurka i samopsza. Uprawiane w Polsce w warunkach ekologicznych, na bardzo niewielkim areale, przy swojej niedużej wydajności, wymagające specjalnej obróbki, osiągają na rynku wysokie ceny.Smak i aromat
chleba upieczonego z takiej
mąki wart jest jednak takiego wydatku przynajmniej raz na jakiś czas, aby wzbogacić swoja dietę i poznać właściwości i zalety takiego
pieczywa.
Upiekłam
chleb z płaskurki korzystając z przepisu Alicji . Miałam zamiar trzymać się tej receptury, aby potwierdzić jej powtarzalność, ale niestety musiałam dodać trochę więcej
mąki i tak wreszcie wyszło, że mój
chleb zawiera więcej
mąki białej.
Chleb w efekcie końcowym nie jest jednak jasny.
Mąka z płaskurki zawiera dużo składników mineralnych i to odpowiada za ciemny kolor wypieków.
2 szklanki
maki orkiszowej, białej1 szklanka
mąki z płaskurki, białejpół szklanki
maki orkiszowej, pełnoziarnistejpół szklanki
mąki z płaskurki, pełnoziarnistej1 szklanka świeżego soku z
jabłekpół szklanki
mąki1,5 łyżeczki
soli2 łyżki zakwasu z płaskurki1 łyżeczka
mioduZakwas z płaskurkiZakwas z płaskurki otrzymałam przez rozmnożenie zakwasu pszennego za pomocą pełnoziarnistej
mąki z płaskurki. W tym celu, dwa dni wcześniej odłożyłam do słoika 1 łyżkę aktywnego zakwasu pszennego i dokarmiłam go trzykrotnie w odstępach 8-12 godzinnych. Przez cały czas trzymałam słoik na blacie.Zaczyn1 szklankę
maki z płaskurki zmieszałam z dwoma łyżkami zakwasu i
sokiem z
jabłek. Zostawiłam do wyrośnięcia na 8 godzin, na blacie.Ciasto
chleboweZaczyn i pozostałe składniki zmieszałam w misce robota i wyrabiałam przez 7-10 minut. Po tym czasie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia, pod żarówkę w piekarniku na dwie godziny. W tym czasie dwa
razy odgazowałam, składając ciasto delikatnie za pomocą
łopatki do ciasta.Po tym czasie ciasto przeniosłam do formy 30 x 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek w formie wyrastał, pod żarówką w piekarniku tylko trochę ponad godzinę.
Chleb piekłam w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, a następnie w temperaturze 210 stopni przez kolejne 15-20 minut.
Chleb ma delikatny
orzechowy posmak, nie jest kwaśny i pięknie pachnie. Nie sprawiał problemu w obróbce. Alicjo, myślę, że przepis jest bardzo dobry i można go spokojnie polecać zarówno w Twojej, jak i mojej wersji.