Wykonanie
Spelt Rolls with Milled Flax Seeds

Będzie lato. Jest nadzieja. Wiosna szaleje. Drzewa zazieleniły się z dnia na dzień. Uwielbiam tę mnogość odcieni. Ciemnozielone, jasnozielone, a zielone dopiero będą. Spektakl zieloności.Summer is coming. There is hope. Spring
goes mad. The trees turned green overnight. I adore the numerosity of shades. Light-green, dark-green, but green alone they are yet to be. A spectacle of greenness.


Zaczyn
drożdżowy125 g
mąki pszennej, chlebowej1/3 łyżeczki
drożdży instant1/3 łyżeczki
soli90 g
wodySkładniki zaczynu wymieszać. Powstanie gęste ciasto, które pozostawiamy na blacie na 12 godzin.Namoczka100 g
mąki orkiszowej 2000100 g
wodyCiasto500 g
mąki pszennej, chlebowej100 g zmielonych nasion (50 g lnu, po 25 g
słonecznika i dyni)1 łyżeczka
drożdży instant2/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka słodu300-320 g
wodyNasiona zmielić w młynku do
kawy lub malakserze, niezbyt miałko. 75 g będzie zmieszane z
ciastem a 25 g będzie posypką.Wszystkie składniki ciasta mieszamy hakiem robota kuchennego ok. 3 minut i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie jeżeli trzeba dodajemy
wody i dalej wyrabiamy. Ciasto musi być dobrze wyrobione. Moje mieszało się 7-8 minut. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po tym czasie należy ciasto podzielić na 10 części o wadze mniej więcej 110-120 g. Z każdej części formujemy kulkę, rozwałkowujemy ją na placek, nacinamy, posypujemy i zwijamy, formując
bułkę. Ja dodatkowo jeszcze każdy rozwałkowany placek smarowałam
mlekiem, aby
bułka miała w środku więcej wilgoci.Uformowane
bułki wyrastały na blachach, pod przykryciem około pół godziny a następnie piekły się w piekarniku z termoobiegiem, w 200 stopniach przez 20 minut.



Spelt rolls with milled flax seedsYeast leaven125 g (4.5 oz.) wheat bread
flour1/3 tsp. instant yeast1/3 tsp. salt90 mL waterMix the ingredients. Leave the resulting thick dough on the working surface for 12 hours.Soaker100 g (3.5 oz.) spelt
flour 2000100 mL waterDough500 g (17.5 oz.) wheat bread
flour100 g (3 . 5 oz.) milled seeds (half flax, quarter sunflower and pumpkin each)1 tsp. instant yeast2/3 tsp. salt1 tsp. malt300 – 320 mL waterMill the seeds, not too finely, in a coffee mill or food processor. Set a quarter aside for sprinkling. Mix the rest together with other dough ingredients in a food processor with hook for approx. 3 minutes and leave for 20 minutes. After that
time and water if needed and continue kneading. It must be knead throuogly. It took me 7-8 minutes to mix mine. Raise in a warm location for an hour. After that
time divide the dough into 10 parts 110 – 120 g (approx. 4 oz.) each. Each form into a ball and roll out flat, incise, sprinkle over, twist and coil up forming a roll. I also coated each patch with milk in order to
make the rolls
more moist inside.Shaped rolls
were rising covered on baking trays for around half an hour and then
were baked in 200°C (95F) with air circulation for 20 minutes.

Bardzo dobre
bułki. Zmielone ziarna przyjemnie chrupią i dodają
bułce wartości odżywczych. Namoczona
mąka razowa dodatkowo sprawiła, że gluten ładnie i szybko się rozwinął, a ciasto nie zostało obciążone. Dodatek mielonego lnu zawsze powoduje, że ciasto ładnie rośnie, jest sprężyste i przyjemnie z nim pracować. Następnego dnia
bułki ciągle były miękkie i świeże.
Very good rolls. Milled seeds crunch rollickingly and contribue nutirients. Soaked whole
flour caused gluten to develop nicely and quickly without burdening the doungh at the same
time. Addition of milled flax seeds always makes the dough raise better resulting with elastic texture pleasant to work with. The rolls
were still soft and fresh on the second day.(translated by Amazed)