Wykonanie
Cebularze - przysmak prosto z Zamościa.
Jadłam je bardzo dawno temu...

SKŁADNIKI na ciasto350 g
mąki pszennej typ750150 g
mąki razowej orkiszowej1 szklanka ciepłego
mleka50 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwek2
jajka40 g
masłacebula z
makiem4 średnie
cebule3 łyżki
niebieskiego maku1 łyżka
soli2 łyżki
oliwy z oliwek
JAK TO ZROBIĆ
Cebulę przygotowujemy najlepiej na dzień lub dwa dni przed pieczeniem
cebularzy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty. Odcedzamy. Gorącą mieszamy z
makiem,
solą i
oliwą. Szybko przekładamy do słoika, zamykamy szczelnie i odwracamy do góry dnem na 5 minut. Po ostygnięciu
cebuli wkładamy do lodówki.

Do ciepłego
mleka wrzucamy rozkruszone
drożdże i
cukier. Pozostawiamy do spienienia, ok. 15 minut.Rozpuszczamy
masło i studzimy.
Jajka roztrzepujemy widelcem.
Mąki przesiewamy, wlewamy wyrośnięty rozczyn, ostudzone
masło,
sól,
oliwę i roztrzepane
jajka (zostawiamy 2 łyżki na posmarowanie
cebularzy).Wyrabiamy ciasto ok. 10-15 minut aż będzie odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodajemy trochę
mąki.Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę i przykrywamy ściereczką.

Po godzinie...Ciasto wykładamy na stolnicę z odrobiną
mąki i dzielimy na 12 części.Każdą część wałkujemy na placki o średnicy 10 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 3 cm.Brzegi smarujemy odłożonym
jajkiem i na środek rozkładamy
cebulę z
makiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.Po 45 minutach...Cebularze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy góra-dół z termo-obiegiem w temp. 200 stopni przez 15-20 minut na złoty kolor.
