ßßß
5 mandarynek (ok. 400 g)2 łyżki mielonych migdałów (1 do masy, 2 do posypania)1 szklanka mąki1/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1/4 łyżeczki cynamonutrochę cukru trzcinowego do posypania1 jajko + jedno białko do posmarowaniaMandarynki ugotować w całości (razem ze skórą) przez ok 2 godziny na wolnym ogniu w wodzie.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.Następnie należy zmiksować ugotowane mandarynki (też w całości). W dwóch miskach wymieszać suche i mokre składniki (osobno). A następnie je połączyć i mieszać do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.Ciasto wlać do papilotek do 3/4 ich wysokości i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po 15 min pieczenia, wyjąć je i posmarować roztrzepanym wcześniej białkiem i posypać resztą migdałów i odrobiną cukru trzcinowego. Następnie ponownie wstawić do piekarnika i dopiec ok 5 min (wcześniej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka / makaronu spaghetti czy ciasto nie przykleja się do niego, jeśli nadal tak, to potrzymać w piekarniku chwilę dłużej).
Smacznego! ;-)