Wykonanie
Sezon
truskawkowy w pełni, a ja już mam
truskawkowy przesyt.
Truskawki w stylu "od razu do buzi", ze słodką
śmietanką, z
bitą śmietanką, koktajle i smoothies
truskawkowe. Postanowiłam też zrobić
truskawkowy mus do ciasta, i którego użyłam także do zrobienia tych pysznych francuskich
ciasteczek. Trzeba tylko pamiętać, że
truskawka sobie nie równa i są bardziej i mniej słodkie, więc słodzić je należy wedle uznania.przepis na ok 12
ciastek1 opakowanie
ciasta francuskiegokubek
truskawek1-3 łyżki
cukru żelującego1 łyżeczka
mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
białko z 1 jajkabrązowy cukier/cukier pudergarść
orzechów - zmielonychmus
truskawkowy:
truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondelka. Gotować aż będą miękkie i puszczą sok. Następnie zblendować i dodać
cukier żelujący (ilość
cukru żelującego zależy od soczystości
truskawek - jeżeli
truskawki będą słodkie a nadal mus nie będzie gęsty można go zagęścić dodając wymieszaną 1 łyżeczkę
mąki kukurydzianej w 2 łyżkach
wody). Gdy mus zgęstnieje odstawić do wystygnięcia.Płat
ciasta francuskiego podzielić na równe kwadraty (u mnie wyszło 12 części). Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę zmielonych
orzechów (wchłoną wilgoć musu i ciasto będzie chrupiące) oraz 1-2 łyżeczki musu, w zależności od wielkości kwadratów. Kwadrat złożyć przeciwległymi bokami tworząc trójkąt i zakleić jak uszka - sklejamy boki, by środek nie wypłynął a następnie dwa dłuższe rogi sklejamy ze sobą.
W cieście należy też zrobić 2 małe dziurki aby mogło oddychać.Następnie roztrzepujemy
białko jajka i smarujemy nim nasze
ciasteczka. Teraz możemy dodać też odrobinę brązowego/zwykłego
cukru na wierzch.Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni przez 10-12 minut.Po ostygnięciu można posypać je
cukrem pudrem.
Smacznego! :)