ßßß Cookit - przepis na FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy w pełni, a ja już mam truskawkowy przesyt. Truskawki w stylu "od razu do buzi", ze słodką śmietanką, z bitą śmietanką, koktajle i smoothies truskawkowe. Postanowiłam też zrobić truskawkowy mus do ciasta, i którego użyłam także do zrobienia tych pysznych francuskich ciasteczek. Trzeba tylko pamiętać, że truskawka sobie nie równa i są bardziej i mniej słodkie, więc słodzić je należy wedle uznania.
przepis na ok 12 ciastek
1 opakowanie ciasta francuskiego
kubek truskawek
1-3 łyżki cukru żelującego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej (opcjonalnie)
białko z 1 jajka
brązowy cukier/cukier puder
garść orzechów - zmielonych
mus truskawkowy: truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do rondelka. Gotować aż będą miękkie i puszczą sok. Następnie zblendować i dodać cukier żelujący (ilość cukru żelującego zależy od soczystości truskawek - jeżeli truskawki będą słodkie a nadal mus nie będzie gęsty można go zagęścić dodając wymieszaną 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej w 2 łyżkach wody). Gdy mus zgęstnieje odstawić do wystygnięcia.
Płat ciasta francuskiego podzielić na równe kwadraty (u mnie wyszło 12 części). Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę zmielonych orzechów (wchłoną wilgoć musu i ciasto będzie chrupiące) oraz 1-2 łyżeczki musu, w zależności od wielkości kwadratów. Kwadrat złożyć przeciwległymi bokami tworząc trójkąt i zakleić jak uszka - sklejamy boki, by środek nie wypłynął a następnie dwa dłuższe rogi sklejamy ze sobą.
W cieście należy też zrobić 2 małe dziurki aby mogło oddychać.
Następnie roztrzepujemy białko jajka i smarujemy nim nasze ciasteczka. Teraz możemy dodać też odrobinę brązowego/zwykłego cukru na wierzch.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni przez 10-12 minut.
Po ostygnięciu można posypać je cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://ramydada.blogspot.com/2013/07/francuskie-ciasteczka-z-musem.html