Wykonanie
Pestki dyni i
słonecznika są źródłem witamin z grupy B, witaminy E, działają antyoksydacyjnie, są bogate w magnez i błonnik, dzięki któremu dłużej czujemy sytość.
Orzechy laskowe są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej
tkanki tłuszczowej.
Olej kokosowy posiada liczne właściwości prozdrowotne i reguluje przemianę materii.
Miód wzmacnia
serce, odżywia mózg, koi nerwy, ma właściwości antybakteryjne, jest niezastąpiony przy wysiłku fizycznym i umysłowym.Karob korzystnie wpływa na układ krwionośny, posiada właściwości antyalergiczne, a także jest źródłem witaminy młodości - E, witaminy A, B2, B3, D oraz źródłem
białka, wapnia, fosforu, potasu, magnezu i innych składników niezbędnych dla naszego organizmu.I to wszystko w jednym kawałku pysznego batonika:)Składniki:100g pestek
słonecznika100g pestek dyni70g
orzechów laskowych lub innych50g poppingu z prosa lub
amarantusa50g
masła50g
oleju kokosowego5 łyżek
miodu4-5 łyżek karobuW garnku rozpuścić
olej i
masło razem z karobem i
miodem (nie gotować). Dodać sypkie składniki i wymieszać. Na balacie rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i wyłożyć batonikową masę. Brzegi papieru zagiąć nadając batonikowi kształt kwadratu o wymiarach ok. 20x20cm. Mocno docisnąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej dociążając czymś ciężkim (użyłam naczynia ceramicznego). Schłodzony kroić
ostrym nożem na kawałki dowolnej wielkości.Aby ograniczyć kruszenie się batonika pestki i
orzechy można nieco rozdrobnić.
Przepis zgłaszam do konkursu, w którym do wygrania jest książka Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery na każdą okazję".