Wykonanie

Czas wrzosów,
jabłek i
cynamonu...Składniki:ciasto:130g
masłaszczypta
soli175g
mąki jaglanej2 łyżki zmielonego
siemienia lnianego5 łyżek
wodyZ podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez dwie godziny lub w zamrażarce przez 30 minut.W czasie schładzania ciasta przygotować
jabłka.
jabłka karmelizowane:kilka dużych
jabłek (u mnie 8 sztuk dorodnej koksy champion)2 łyżki
masła5-6 łyżek
cukru trzcinowego nierafinowanego2 łyżeczki
cynamonuJabłka obrać, usunąć z nich gniazda niesienne, pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić na patelni, wsypać
jabłka, posypać
cynamonem i
cukrem. Smażyć przez kilka minut mieszając.
Jabłka mają nieco zmięknąć, ale nie rozpaść się.glazura (opcjonalnie):kilka łyżek
konfitury z
pomarańczy lubpół opakowania
galaretki pomarańczowej rozpuszczonej w 200ml
wodyCiastem wylepić formę do tarty, ponakłuwać widelcem i lekko podpiec przez ok. 10-15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć
jabłka, wyrównać. Piec jeszcze 30-40 minut w ok. 180-190 stopniach. Trudno mi precyzyjnie podać czas pieczenia, gdyż mam wolny, gazowy piekarnik (piecze tylko od dołu).Na ostudzonej tarcie można rozsmarować
pomarańczową konfiturę lub tężejącą
galaretkę.

