Wykonanie

Składniki:ciasto:10 suszonych figszklanka puree z dynidojrzały
bananszklanka zmielonego prosa3 łyżki mielonego siemienia złocistegołyżeczka kamienia
winnegołyżka
octu winnegodwie garście
orzechów włoskichpolewa:3 łyżki
masła (można pominąć)kilka łyżek melasy z
chleba świętojańskiego2-3 łyżki karobudo dekoracji:plasterki
kiwiFigi zalać gorącą
wodą i odstawić na ok. pół godziny. Odsączyć i zmiksować z
bananem oraz
dyniowym puree. Wsypać mielone proso, siemię, kamień
winny, dodać
ocet winny i
orzechy, wymieszać. Przełożyć do formy i piec ok. 45 minut w 200 stopniach.Składniki polewy lekko podgrzewać w garnuszku i mieszać do połączenia składników (nie doprowadzić do zagotowania). Polać ciasto. Przed podaniem każdą porcję udekorować plasterkiem
kiwi.