ßßß Cookit - przepis na CHLEB ŻYCIA bez mąki

CHLEB ŻYCIA bez mąki

nazwa

Wykonanie

Myśl by go upiec towarzyszyłam mi od chwili, gdy zobaczyłam go na My New Roots. Potem pojawił się na wielu blogach. Pierwszy raz upiekłam go według przepisu z Jadłonomii.
Piekę go przynajmniej raz w tygodniu, za każdym razem wprowadzając jakieś zmiany np. dodając śliwki, żurawinę... Przygotowałam go także w wersji bezglutenowej. W tym wpisie mój pierwszy chlebek życia (zawiera gluten, jeśli płatki nie są certyfikowane).
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
szklanka łuskanego słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów (u mnie słupki migdałowe)
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka soli
łyżka syropu z agawy
5 łyżek płynnego oleju kokosowego
1,5 szklanki ciepłej wody
Suche składniki wymieszać w dużej misce. W mniejszym naczyniu wymieszać wodę z olejem i agawą. Połączyć suche składniki z mokrymi. "Ciasto" przełożyć do keksówki, mocno docisnąć dłonią, przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny. Piec przez około godzinę - gdy postukamy w chlebek powinien wydawać "pusty" odgłos:) Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę, po czym wyjąć z formy i odstawić na całą noc, by dobrze ostygł. Dobrze kroi się dopiero następnego dnia. Nóż powinien być cienki i dobrze naostrzony. Ja piekę chlebek w silikonowej keksówce i wyjmuję go z foremki od razu po wyjęciu z piekarnika. Chleb musi być bardzo dobrze wystudzony, w przeciwnym razie nie uda się go ukroić. Przechowuję w lodówce zawinięty w ściereczkę (można w temp. pokojowej).
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2013/06/chleb-zycia-bez-maki.html