Wykonanie
            
Bezglutenowe, wegańskie...Składniki:3/4 szklanki 
mąki gryczanej3/4 szklanki 
mąki kukurydzianej3/4 szklanki 
skrobi ziemniaczanejok. 3/4 szklanki 
wodysól200g 
czerwonej soczewicycebula2 ząbki 
czosnkusólpieprzew. ulubione 
zioła2-3 łyżki 
oliwySoczewicę opłukać, ugotować do miękkości. 
Cebulę obrać, drobno pokroić, lekko zrumienić na patelni na łyżce 
oliwy. 
Soczewicę połączyć z 
cebulą, doprawić 
solą, 
pieprzem, 
ziołami, dodać wyciśnięty 
czosnek, wymieszać. Można zmiksować (u mnie 
soczewica była tak miękka, że sama się rozpadła i masa była jednolita już po wymieszaniu łyżką).
Mąki połączyć, dolewać 
wodę (tyle ile "zabierze" 
mąka - 3/4-1 szkl.) i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Stolnicę posypać 
mąką, ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na jednej połowie koła ułożyć farsz, delikatnie złożyć na pół - brzeg można ostrożnie zlepić, ale nie jest to konieczne. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmarować 
oliwą i piec do zrumienienia (u mnie ok. 20 minut).
