Wykonanie

Aromatyczne... Rozgrzewające... Smakuje piernikowo:) Inspiracją był dla mnie przepis Doroty.Składniki:150g
masła220g płynnego
miodu150g
mąki150g
mąki pszennej razowej4 łyżeczki sproszkowanego
imbirułyżeczka
przyprawy do piernikałyżeczka
sody2
jajka4 łyżki
wodykilka fig
dżem figowy60g
gorzkiej czekoladyW rondelku rozpuścić
masło z
miodem, ostudzić. Suche składniki wymieszać w misce. Wlać
masło z
miodem, dodać
jajka,
wodę, zmiksować (ja wymieszałam łyżką). Przełożyć do keksówki, piec ok. godzinę w 160 stopniach. Ostudzone przekroić, przełożyć
dżemem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, polać nią wierzch ciasta. Udekorować cienko pokrojonymi plasterkami fig.Kawałeczki fig można również dodać do ciasta przed pieczeniem.