ßßß Cookit - przepis na Syrop anyżowy

Syrop anyżowy

nazwa

Wykonanie

No i w końcu jutro ten magiczny dzień...MIKOŁAJ
Uświadowiłam sobie, że do świąt już tuż tuż i co prawda prezenty świąteczne czekają w szufladzie, ale nie mam podarunków dla rodziców gdy wpadną do nas z wizytą mikołajkową.
W związku z powyższym zrobiłam szybki rekonesans i postanowiłam wypróbować trzy szybkie przepisu z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert, w tym właśnie syrop anyżowy.
Powiem Wam tak, co prawda sam anyż budzi we mnie dziwne emocje bo po pierwsze ciężko go kupić, po drugie jego intensywny zapach trochę mnie drażni, a po trzecie nie wiedzieć czemu, wciąż kojarzy mi się z ouzo, ale i tak zachęcam do wykonania tego syropu bo jest PYSZNY!
Składniki:
1 litr wody
500 g cukru
30 g ziarenek anyżu (można wydłubać z gwiazdek anyżu)
1 korzeń lukrecji (ja zamieniłam na laskę wanilii)
Sposób przygotowania:
do garnka wlewamy wodę, anyż i laskę wanilii (ziarenka można wykorzystać do budyniu waniliowo-czekoladowego)
doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na całą noc by smaki się przeżarły
następnego dnia, stawiamy na mały ogień i dosypując powoli cukru gotujemy około 15 minut
pozostawiamy do wystygnięcia
przelewamy do butelek
pijemy z rozcieńczoną zimną wodą (swoją drogą ciekawe jak smakuje z piwem)
Informacje dodatkowe:
- z podanej ilości otrzymacie 1 litr syropu (pamiętajcie syrop jest do rozcieńczenia z wodą)
- czas przygotowania ok 30 minut
- koszt przygotowania ok 30 zł
- poziom trudności: bardzo łatwe
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2012/12/syrop-anyzowy.html