ßßß Cookit - przepis na Karp pod pierzynką. Doskonały na sylwestra

Karp pod pierzynką. Doskonały na sylwestra

nazwa

Wykonanie

Karpia w głównej mierze Polacy spożywają na wigilijnej kolacji, u mnie w rodzinie część tej ryby się pozostawia i serwuje również w Sylwestra bądź Nowy Rok i właśnie dla tych wszystkich, którzy kochają karpia proponuję jego nową odsłonę.
Pyszna mięciutka ryba w połączeniu z niesamowitym aromatem i smakiem grzybów, śmietany i pietruszki sprawi, że doznacie kulinarnej rozkoszy.
Danie do przygotowania w 30 minut.
Składniki:
· 2 płaty świeżego karpia
· Sok z cytryny
· 100 g grzybów suszonych (np.borowików)
· 2 cebulę
· Czubata łyżka masła
· Szklanka śmietany 18 %
· Sól
· Pieprz
· Drobno posiekana pietruszka
Sposób przygotowania:
· Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny, odkładamy na bok na ok. 2 godz.
· Cebulę i grzyby kroimy w kostkę
· Na oliwię podsmażamy cebulę delikatnie złocisty kolor, a następnie dodajemy grzyby i smażymy je na bardzo dużym ogniu przez kilka minut aby wydobyć z nich cały aromat
· Rybę odsączam z nadmiaru soku, solę, pieprzę i smażę na maśle przez 2-3 minuty z każdej ze stron (pamiętajcie pierw na patelnie kładziemy rybę od strony skóry)
· W naczyniu żaroodpornym układam rybę , a na nią grzybki z cebulą
· Tak przygotowaną rybę piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut
· Po tym czasie zalewam śmietana i dalej piekę przez ok. 10 minut
· Przed podaniem posypujemy pietruszka
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2012/12/karp-pod-pierzynka-doskonay-na-sylwestra.html