Wykonanie
Karpia w głównej mierze Polacy spożywają na wigilijnej kolacji, u mnie w rodzinie część tej
ryby się pozostawia i serwuje również w Sylwestra bądź Nowy Rok i właśnie dla tych wszystkich, którzy kochają
karpia proponuję jego nową odsłonę.Pyszna mięciutka
ryba w połączeniu z niesamowitym aromatem i smakiem
grzybów,
śmietany i
pietruszki sprawi, że doznacie kulinarnej rozkoszy.Danie do przygotowania w 30 minut.
Składniki:· 2 płaty świeżego
karpia·
Sok z cytryny· 100 g
grzybów suszonych (np.
borowików)· 2
cebulę· Czubata łyżka
masła· Szklanka
śmietany 18 %·
Sól·
Pieprz· Drobno posiekana
pietruszkaSposób przygotowania:·
Rybę myjemy, dokładnie osuszamy i skrapiamy
sokiem z cytryny, odkładamy na bok na ok. 2 godz.·
Cebulę i
grzyby kroimy w kostkę· Na
oliwię podsmażamy
cebulę delikatnie złocisty kolor, a następnie dodajemy
grzyby i smażymy je na bardzo dużym ogniu przez kilka minut aby wydobyć z nich cały aromat·
Rybę odsączam z nadmiaru soku,
solę,
pieprzę i smażę na
maśle przez 2-3 minuty z każdej ze stron (pamiętajcie pierw na patelnie kładziemy
rybę od strony skóry)· W naczyniu żaroodpornym układam
rybę , a na nią
grzybki z
cebulą· Tak przygotowaną
rybę piekę w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut· Po tym czasie zalewam
śmietana i dalej piekę przez ok. 10 minut· Przed podaniem posypujemy
pietruszka