Wykonanie
Jak podaje Wikipedia, typowe angielskie śniadanie ma swoje korzenie w czasach klęsk głodowych w dawnej Anglii, gdzie rolnicy
mieli czas tylko na jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlatego też, na
śniadaniowym talerzu znajduje się wiele składników: plastry boczku/bekonu,
fasolka,
sos pomidorowy,
kiełbaski,
jajko sadzone, tosty,
ziemniaki itp. Jak widać, są to różne produkty, uzupełniające się wzajemnie pod względem wartości odżywczych, poza tym dające mnóstwo energii i zaspakajające głód na dłużej.Wydaje mi się, że takie ciepłe i pożywne śniadanie jest idealne na zimowy poranek! Będziemy
mieć dużo sił i energii, łatwiej nam będzie utrzymać ciepłotę ciała, a dostarczone kalorie spalimy przemierzając kiepsko odśnieżone chodniki :).Wzorowałam się na sugestiach Tapenady .Składniki (na 2 porcje):2
jajka,puszka
fasoli w
sosie pomidorowym (u mnie Bonduelle),8 plastrów
boczku cienko pokrojonego (2-3 mm),4 kromki
pieczywa tostowego,
masło,
sól,
pieprz.Plastry
boczku smażymy, aż się zarumienią i będą chrupiące. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ wytopi się on podczas smażenia. Plastry można położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelni smażymy
jajka sadzone doprawiając
solą i
pieprzem (ja tłuszcz wcześniej wylałam, ale patelni nie myłam). W
między czasie podgrzewamy
fasolkę, w tosterze pieczemy tosty, które
potem kroimy na trójkąty. Gotowe :)To jest moja propozycja podania, aczkolwiek do takiego śniadania możecie dodać, co tylko zechcecie lub to co po prostu zalega Wam w lodówce, np.
wędliny,
parówki,
kiełbaski,
kaszanki itp. Smacznego!Biorę udział w akcji: