ßßß Cookit - przepis na Angielskie śniadanie na zimowy poranek

Angielskie śniadanie na zimowy poranek

nazwa

Wykonanie

Jak podaje Wikipedia, typowe angielskie śniadanie ma swoje korzenie w czasach klęsk głodowych w dawnej Anglii, gdzie rolnicy mieli czas tylko na jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlatego też, na śniadaniowym talerzu znajduje się wiele składników: plastry boczku/bekonu, fasolka, sos pomidorowy, kiełbaski, jajko sadzone, tosty, ziemniaki itp. Jak widać, są to różne produkty, uzupełniające się wzajemnie pod względem wartości odżywczych, poza tym dające mnóstwo energii i zaspakajające głód na dłużej.
Wydaje mi się, że takie ciepłe i pożywne śniadanie jest idealne na zimowy poranek! Będziemy mieć dużo sił i energii, łatwiej nam będzie utrzymać ciepłotę ciała, a dostarczone kalorie spalimy przemierzając kiepsko odśnieżone chodniki :).
Wzorowałam się na sugestiach Tapenady .
Składniki (na 2 porcje):
2 jajka,
puszka fasoli w sosie pomidorowym (u mnie Bonduelle),
8 plastrów boczku cienko pokrojonego (2-3 mm),
4 kromki pieczywa tostowego,
masło,
sól, pieprz.
Plastry boczku smażymy, aż się zarumienią i będą chrupiące. Nie dodajemy tłuszczu, ponieważ wytopi się on podczas smażenia. Plastry można położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na patelni smażymy jajka sadzone doprawiając solą i pieprzem (ja tłuszcz wcześniej wylałam, ale patelni nie myłam). W między czasie podgrzewamy fasolkę, w tosterze pieczemy tosty, które potem kroimy na trójkąty. Gotowe :)
To jest moja propozycja podania, aczkolwiek do takiego śniadania możecie dodać, co tylko zechcecie lub to co po prostu zalega Wam w lodówce, np. wędliny, parówki, kiełbaski, kaszanki itp. Smacznego!
Biorę udział w akcji:
Źródło:http://kryzysowapanidomu.blogspot.com/2012/12/angielskie-sniadanie-na-zimowy-poranek.html