Wykonanie
Gołąbki z
młodej kapusty to klasyk.Szybko się robią i są w sam raz na obiad lub kolację.Można podawać je z przysmażoną
cebulką,
sosem pomidorowym lub
grzybowym.Szybkie i sycące.Oczywiście z
mięsem mielonym:)

Skład:- duża główka
kapusty- 1 opakowanie
białego ryżu- 1 kg
mięsa mielonego- 2 duże
cebule-
margaryna-
sól-
pieprzKapustę sparzyć.Jeśli nie wiecie jak to zrobić już piszę:)Obrać
kapustę z pierwszych warstw liści [ tych brzydkich]Wbić nóż lub szpikulec w główkę [ tam gdzie kaczan]wsadzić do osolonego wrzątku i delikatnie naciąć u nasady,kiedy liść sam zacznie odchodzić, wyciągamy
kapustę,odcinamy całkowicie.Całą czynność powtarzamy
pókinie sparzą nam się wszystkie duże liście nadające się do zawijania.
Ryż gotujemy, przesypujemy do miski,dodajemy
mięso mielone i usmażoną
cebulkę.Mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzemGotowy farsz nakładamy na środek liścia,składamy boki, a następnie zawijamy[ jak przy krokietach].Na dnie garnka kładziemy pozostałe liście
kapusty,ciasno obok siebie układamy gołąbki.Podlewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu ok 30 minutKiedy gołąbki będą już miękkie, odcedzamy nadmiar
wodyCzas przygotowania dania ok 60 minut.Pracochłonne, ale warto:)