Wykonanie
Kasza gryczana, to od dziecka smak, który uwielbiam. Idealnie pasuje praktycznie do wszystkiego. Dlatego przepis na racuchy z
kaszy gryczanej od razu przypadł mi do gustu.Oczywiście nieco zmieniłam pierwotny przepis, ale tym razem niewiele:)Co potrzebujemy:2 woreczki ugotowanej
kaszy gryczanej1/2 pęczka
natki pietruszki posiekanej2 łyżki posiekanej drobno lub startej
cebuli białej3 czubate łyżki
mąki pszennejsól,
pieprz1 obrany
ziemniak starty na grubej tarce2 ząbki
czosnku (rozgniecione lub posiekane)2
jajka1. Odcedzoną
kaszę gryczaną przekładamy do większej miski.2. Dodajemy startego
ziemniaka,
cebulę i
czosnek i wszystko razem mieszamy.3. Dodajemy
ziemniaka startego i mieszamy.4. Dodajemy
mąkę, mieszamy. Następnie wbijamy
jajka.5. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Na koniec należy wmieszać w masę
natkę pietruszki.6. Łyżką nakładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz masę, uklepując ją, by powstały grubsze placuszki. Smażymy na każdej ze stron na złoty kolor.Na koniec można jeszcze na chwilę włożyć placki na blaszce do rozgrzanego piekarnika.Idealne do
sosów,
mięsa i do jedzenia bez niczego.Smacznego!