ßßß
Kasza gryczana, to od dziecka smak, który uwielbiam. Idealnie pasuje praktycznie do wszystkiego. Dlatego przepis na racuchy z kaszy gryczanej od razu przypadł mi do gustu.Oczywiście nieco zmieniłam pierwotny przepis, ale tym razem niewiele:)Co potrzebujemy:2 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej1/2 pęczka natki pietruszki posiekanej2 łyżki posiekanej drobno lub startej cebuli białej3 czubate łyżki mąki pszennejsól, pieprz1 obrany ziemniak starty na grubej tarce2 ząbki czosnku (rozgniecione lub posiekane)2 jajka1. Odcedzoną kaszę gryczaną przekładamy do większej miski.2. Dodajemy startego ziemniaka, cebulę i czosnek i wszystko razem mieszamy.3. Dodajemy ziemniaka startego i mieszamy.4. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie wbijamy jajka.5. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec należy wmieszać w masę natkę pietruszki.6. Łyżką nakładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz masę, uklepując ją, by powstały grubsze placuszki. Smażymy na każdej ze stron na złoty kolor.Na koniec można jeszcze na chwilę włożyć placki na blaszce do rozgrzanego piekarnika.Idealne do sosów, mięsa i do jedzenia bez niczego.Smacznego!