Wykonanie
Zjedzmy dziś coś zdrowego z odrobiną
boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła
soczewica stanie się świetnym daniem.Składniki:
Soczewica 250 gr,
Boczek wędzony,
Buraczki 3 sztuki,
Cebula 2 sztuki,
Jabłko 1 duże,
Czosnek niedźwiedzi,
Sól.Gotujemy
soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte
cebule oraz pokrojone w grube plastry
jabłko. W innym garnku gotujemy
buraczki.Na rozgrzaną patelnię kładziemy plastry
boczku i na wolnym ogniu podsmażamy go.Kiedy
jabłko już zmięknie wyciągamy go z piekarnika.
Cebulę pozostawiamy na dłużej, aby się pięknie przypiekła.Sprawdzamy
soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją
czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy
boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do
soczewicy.
Buraczkowy krem:Ugotowane
buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone
jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry
cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z
boczku i miksujemy w blenderze.Dodajemy drugą upieczoną
cebulę do
soczewicy i chwilę wszystko gotujemy, aby przeszło aromatem pieczonej
cebuli.Wykładamy na talerz buraczkowy/jabłkowo/cebulowy krem na to kładziemy
soczewicę oraz chrupiące plastry
smażonego boczku.