Wykonanie
Czy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche
ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do
kawy czy
herbaty. Przepisów na kruche
ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto
ciasteczek.

Potrzebne będą:250g miękkiego
masła0,5 szklanki
cukru pudru1,5 szklanki
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianejstarta skórka z 1cytrynysok z 1
cytrynyDo polania 1
czekolada mleczna lub gorzka
Masło miksujemy na gładką i jasną masę. Dodajemy
cukier puder i ubijamy na puszysto.
Potem dodajemy resztę składników i wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut.
Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do
ciastek wyciskamy kształty albo tak jak ja, po prostu rozwałkowałam wężyki i pocięłam je na mniejsze kawałki.
Ciasteczka powinny się piec w temp 180 stopni C przez ok 15 minut (w zależności od kształtu i wielkości).Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą.Smacznego!!!