Wykonanie
Nie jestem mistrzem zup. Mistrzem zup w naszym domu jest mój narzeczony. Gdy gotujemy zupę, ja jestem tylko skromnym i pilnym pomagierem.Przepisów na zupę z dyni jest chyba tyle ile blogerów. My sami przeglądając swoje kulinarne
dyniowe popisy, natrafiliśmy na kilka znacząco różniących się wersji tego dania. Nasza pierwsza dyniowa odsłona będzie bardzo klasyczna.

Na 4 sympatyczne porcje potrzeba około:2 kg dyni (1/2 średniej wielkości dyni)4-5
ziemniaków3
cebulewarzywną przyprawę (
wegeta, jarzynka)
przecier pomidorowyzabielacz (
mleko roślinne/śmietana roślinna)
tymianekDynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek (jak się komuś chce bawić pestki można ususzyć) i kroimy w kosteczkę.
Ziemniaki obieramy i również doprowadzamy do stanu kostki.Skostkowane
dynię i
ziemniaka wrzucamy do gara i topimy w wodzie.
Woda niechaj ten wsad zalewa ot tak ponad centymetr. Doprawiamy suszoną jarzynką/wegetą. Podpalamy pod garnkiem gaz i niech się spokojnie gotuje.My w tym czasie siekamy i podsmażamy
cebulkę. Podsmażoną
cebulkę dorzucamy do gara. Jak wszystko zmięknie dolewamy
przecieru pomidorowego, doprawiamy
tymiankiem. Niech się chwilę jeszcze wszystko razem w garnku popieści i poprzenika. Dodajemy zabielacza.Zupa jest gotowa.