ßßß
Na 4 sympatyczne porcje potrzeba około:2 kg dyni (1/2 średniej wielkości dyni)4-5 ziemniaków3 cebulewarzywną przyprawę (wegeta, jarzynka)przecier pomidorowyzabielacz (mleko roślinne/śmietana roślinna)tymianekDynię obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek (jak się komuś chce bawić pestki można ususzyć) i kroimy w kosteczkę.Ziemniaki obieramy i również doprowadzamy do stanu kostki.Skostkowane dynię i ziemniaka wrzucamy do gara i topimy w wodzie. Woda niechaj ten wsad zalewa ot tak ponad centymetr. Doprawiamy suszoną jarzynką/wegetą. Podpalamy pod garnkiem gaz i niech się spokojnie gotuje.My w tym czasie siekamy i podsmażamy cebulkę. Podsmażoną cebulkę dorzucamy do gara. Jak wszystko zmięknie dolewamy przecieru pomidorowego, doprawiamy tymiankiem. Niech się chwilę jeszcze wszystko razem w garnku popieści i poprzenika. Dodajemy zabielacza.Zupa jest gotowa.