Wykonanie
Jesień chyba zbliża się wielkimi krokami. Zmarzłam dziś niesamowicie. W drodze praca-dom marzyłam tylko o gorącej herbacie i ciepłej kolacji. U mnie dziś był omlet ze
szpinakiem i
suszonymi pomidorami. A u Was?Proponowany przeze mnie danie nie jest tylko i wyłącznie propozycją na kolację. Możemy również zjeść je na śniadanie.
Jajko nada uczucie sytości i pohamuje napady głodu, dzięki proteinom, które zawiera. Ponadto przyswoimy wiele witamin (A,D,E,K), a także cynk, magnes, fosfor i potas. Przecież grunt to dobry początek dnia ! :)Składniki (na 1 omlet):3
jajkaduża garść
świeżego szpinaku (mrożonego 2 garście)ząbek
czosnku5
suszonych pomidorówłyżeczka
oliwy z oliwek1. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek.
Suszone pomidory kroimy w paseczki. Podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty
czosnek. Smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy
szpinak.2.
Jajka ubijamy trzepaczką. Im dłużej będziemy ubijać tym omlet będzie bardziej puszysty. Doprawiamy
solą i
pieprzem.3.
Jajka wlewamy na patelnie, przykrywając
szpinak i
suszone pomidory. Przykrywamy i smażymy ok. 2-3 minut, aż
jajka się zetną.
Kaloryczność: ok. 350 kcal