Wykonanie
Czy
pisałam Wam już, że na diecie wcale nie musimy unikać ziemniaków? Podane w odpowiedniej formie nie tylko dobrze nasycą nas podczas diety, ale również dostarczą cennych witamin i składników. Nie od dziś wiadomo, że smażone frytki czy puree z sosem to najbardziej tucząca forma
ziemniaków. Dziś chciałabym Wam zaproponować
ziemniaki we włoskim stylu, przygotowane z myślą dla tych, którzy wcale nie chcą z nich rezygnować podczas diety. Jedzcie je w pierwszej części dnia i przynajmniej na dwie godziny przed treningiem wieczornym.Składniki na 6-8 kotletów500g
ziemniaków20 połówek
suszonego pomidora z
torebki3 ząbki
czosnku3 garście
świeżego szpinaku2 łyżki
oliwy z oliwek, u mnie z
pomidorów suszonychPrzygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy na parze 20 minut.
Szpinak myjemy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Przeciskamy
czosnek przez praskę i mieszamy aż
szpinak się złamie. Gotowe
ziemniaki ubijamy i mieszamy ze
szpinakiem. Dorzucamy pokrojone w kawałki
pomidory i lepimy rękoma niewielkie kotlety, które smażymy na bardzo małym ogniu na patelni po smażeniu
szpinaku. Po kilka minut z każdej strony. GOTOWE
Tak przygotowane
ziemniaki możemy jeść bez obaw o dodatkowe centymetry. Proponuję do nich pyszną
sałatkę z
pomidora lub
ogórka, ale bez żadnych
sosów ;)SMACZNEGO SIOSTRY!