Wykonanie
Często jecie
jajka sadzone? A do tego jeszcze lubicie
szpinak i pomidory? Jeśli tak, to
jajka po hiszpańsku będą dla Was doskonałym pomysłem na inne niż zwykle rozpoczęcie dnia.Ponieważ śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu doby ja postarałam się, żeby po moim nikt nie wstał głodny od stołu i porcję skomponowałam aż z 3
jajek.Oczywiście, dla nieco mniej głodnych mogą być spokojnie 2
jajka.

Na porcje z 3
jajek potrzebujecie:3 małe kawałki
szpinaku w brykietach1 ząbek
czosnku1 duży
pomidorok 0,5 cm kawałek
papryczki chilli z marynaty (lub szczyptę w proszku jeśli nie macie)3
jajka1 łyżeczka
masła1 plasterek
szynki konserwowej
Szpinak rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
masło i smażymy aż odparuje większość
wody.
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, następnie rozdrabniamy i na suchej patelni smażymy aż zmięknie i
zrobi się a'la
sos pomidorowy. Do
pomidora dodajemy rozdrobnioną
papryczkę chilli i chwilę gotujemy.Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy
szpinak,
potem masę
pomidorową, następnie pokrojony w paski plasterek
szynki. Na tak przygotowany "podkład" delikatnie wbijamy
jajka. Wszystko wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok 12 minut.Smacznego!Czas przygotowania: 20 minutStopień trudności: łatweKoszt: 4 złote