ßßß
Na porcje z 3 jajek potrzebujecie:3 małe kawałki szpinaku w brykietach1 ząbek czosnku1 duży pomidorok 0,5 cm kawałek papryczki chilli z marynaty (lub szczyptę w proszku jeśli nie macie)3 jajka1 łyżeczka masła1 plasterek szynki konserwowej
Szpinak rozpuszczamy w garnku, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło i smażymy aż odparuje większość wody. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, następnie rozdrabniamy i na suchej patelni smażymy aż zmięknie i zrobi się a'la sos pomidorowy. Do pomidora dodajemy rozdrobnioną papryczkę chilli i chwilę gotujemy.Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy szpinak, potem masę pomidorową, następnie pokrojony w paski plasterek szynki. Na tak przygotowany "podkład" delikatnie wbijamy jajka. Wszystko wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok 12 minut.Smacznego!Czas przygotowania: 20 minutStopień trudności: łatweKoszt: 4 złote