ßßß Cookit - przepis na Łosoś ze szpinakową botwinką

Łosoś ze szpinakową botwinką

nazwa

Wykonanie

Chciałabym podzielić się z Wami moim pomysłem na elegancką i lekką kolację w mniej niż 15 minut.
Co to będzie? Łosoś z dodatkiem zielonych warzyw.
Dla 2 osób będziecie potrzebować:
ok 200 g łososia
pęczek botwinki
pęczek świeżego szpinaku (lub 100-150 g mrożonego)
50 g serka typu feta
masło klarowane
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Limonka lub cytryna
Botwinkę płuczemy i kroimy na ok 3-4 cm kawałki (najlepiej jak pokroimy same listki, ale jak nam się trafi kilka bordowych łodyżek nic się nie stanie) i wrzucamy do rondelka z odrobiną masła. Dokładamy do rondelka również liście szpinaku, a jak warzywa się zblanszują dodajemy ser feta. Jeśli warzywa są zbyt mało słone możemy posolić, ale ser powinien sprawić, że wszystko nabierze smaku.
Łososia dzielimy na paski ok 1,5 cm grubości,posypujemy solą, pieprzem i ziołami i smażymy z obu stron na maśle klarowanym (ok 1-2 minuty z każdej strony).
Podajemy z dodatkiem cytryny lub limonki.
Koszt przygotowania: 15 złotych
Czas przygotowania: maksymalnie 15 minut
Stopień trudności: Łatwe
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/05/osos-ze-szpinakowa-botwinka.html