Wykonanie
Chciałabym podzielić się z
Wami moim pomysłem na elegancką i lekką kolację w mniej niż 15 minut.Co to będzie?
Łosoś z dodatkiem zielonych warzyw.Dla 2 osób będziecie potrzebować:ok 200 g
łososiapęczek
botwinkipęczek
świeżego szpinaku (lub 100-150 g mrożonego)50 g
serka typu
fetamasło klarowane
sól,
pieprz,
zioła prowansalskieLimonka lub
cytrynaBotwinkę płuczemy i kroimy na ok 3-4 cm kawałki (najlepiej jak pokroimy same listki, ale jak nam się trafi kilka bordowych łodyżek nic się nie stanie) i wrzucamy do rondelka z odrobiną
masła. Dokładamy do rondelka również liście
szpinaku, a jak warzywa się zblanszują dodajemy
ser feta. Jeśli warzywa są zbyt mało słone możemy posolić, ale
ser powinien sprawić, że wszystko nabierze smaku.
Łososia dzielimy na paski ok 1,5 cm grubości,posypujemy
solą,
pieprzem i
ziołami i smażymy z obu stron na
maśle klarowanym (ok 1-2 minuty z każdej strony).Podajemy z dodatkiem
cytryny lub
limonki.

Koszt przygotowania: 15 złotychCzas przygotowania: maksymalnie 15 minutStopień trudności: Łatwe