Wykonanie
Jeśli lubicie
ryby, to
łososia na pewno uwielbiacie. Jedyny problem jaki ja miałam zawsze z
łososiem, to fakt, że prawie za każdym razem jego smak był podobny. Inne
ryby nie smakują tak intensywnie i łatwiej przyjmują smak tego, w czym się je przygotowuje,
łosoś taki nie jest. Oczywiście to dobrze, ale co zrobić, żeby ta
ryba smakowała trochę inaczej? Odrobina marynowanego
pieprzu,
sosu sojowego i
śmietanki - oto mój sposób na inny smak
łososia.Dla 2 osób potrzebujecie:2 filety z
łososia norweskiego (ja zrobiłam mieszankę
łososia dzikiego i norweskiego)1 czubata łyżeczka
zielonego pieprzu marynowanego3 łyżeczki
sosu sojowego ciemnego100 ml
śmietanki 12%masło klarowane (ok 2 łyżki)
majeraneksok z 1/4
cytrynymąkaZ filetów zdejmujemy skórę i kroimy
rybę na paski o szerokości 2-3 cm.
Pieprz marynowany rozdrabniamy, najlepiej w moździerzu (jeśli nie mamy, możemy użyć tłuczka do
mięsa). Na patelni rozpuszczamy
masło klarowane, dodajemy
pieprz i chwilę dusimy (żeby
masło przeszło smakiem
pieprzu).
Rybę lekko posypujemy
majerankiem i układamy na
masło. Smażymy ok 1-2 minuty z jednej strony, w tym czasie górę polewamy
sosem sojowym. Obracamy
rybę, polewamy
sokiem z cytryny i smażymy ok 1 minutę z drugiej strony. Do
śmietanki dodajemy łyżeczkę
mąki, dokładnie mieszamy, wlewamy na patelnię, mieszamy z
masłem z patelni i zagotowujemy (na ten momemt jeśli ktoś nie ma wprawy możemy wyjąć
rybę z patelni). Po przygotowaniu sosu
łososia dusimy jeszcze ok 2-3 minuty i podajemy. Można podać z
ryżem,
kuskusem lub grzankami.
łosoś norweski

"dziki"
łosoś - jest mniej tłusty, przez co bardziej suchyKoszt przygotowania: 20 złotychCzas przygotowania: 15 minutStopień trudności: Łatwe