Wykonanie
Człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego.Dobrze
mieć taką ''dobrą'' rutynę:)Jak np.:- telewizja
śniadaniowa w weekend- jajecznca na śniadanie w weekend- chodzenie w szlafroku w weekend- dezaktywacja budzika w weekend- weenedowe szeroko pojęte lenistwo- weekendowe pieczenieM. uparł się na tartę, argumentem był oczywiście wspólny wolny weekend, no bo jak to tak, bez ciasta??? :)Jest więc
tarta! Nieco leniwa, bo nie wymaga wiele pracy ;)Zapraszam do stołu!

Ciasto:120g
masła240g
mąki pszennej90g
cukru1
jajo1-2 łyżki zimnej
wodyDodatkowo:3
nektarynki250g
serka ricotta (lub innego kremowego)1
jajo50g
cukru1 łyżka esencji waniliowej

Składniki na ciasto umieść w dużej misce i siekaj nożem, aż do uzyskania grubszej kruszonki. Następnie zagniataj ciasto ręką, tak długo, aż będzie jednolite i plastyczne.
Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około 30 minut.Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim brzegi i spód formy do tarty (możesz też zwyczajnie wykleić formę
ciastem). Widelcem delikatnie ponakłuwaj spód, po czym wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 15 minut.W tym czasie zmiksuj
ricottę,
jajo,
cukier i
aromat waniliowy na gładką masę.
Nektarynki umyj i pokrój w ósemki, wokół pestki.Na podpieczony spód wyłóż
owoce, a nastepnie wylej na nie masę
serową. Jeśli została ci odrobina ciasta, możesz jej użyć jako ''kruchej dekoracji''- dowolnie ułóż paski ciasta na wierzchu masy serowej.Całość wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut, aż
ser się zetnie, a wierzch i brzegi tarty się zezłocą.Udanego weekendu!