Wykonanie
W lokalnym warzywniaku pojawiły się
figi :D Nareszcie!Nie wiem, co takiego w nich tkwi, ale z całego
serca uwielbiam.Kuszą smakiem, kolorem i mnóstwem ukrytej w sobie dobroci:)Doskonałe do dań na słodko, jak i na ostro.Dzisiejsza propozycja jest iście
śniadaniowa.Bogactwo witamin i minerałów zawarte w figach (wapń, magnez, potas, cynk i fosfor, witaminy: C, z grupy B, PP i karoten), zdrowe tłuszcze i witaminy z
awokado (nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: B, K, E i C),
białko zawarte w fecie, a do tego mnóstwo potrzebnego, naturalnego błonnika- prawdziwe uderzenie zdrowia na dobry początek dnia:)

(2-3 porcje)3 dojrzałe
świeże figi1 duże
awokado100 g
rukoli200 g
fety2-3 garście pestek
słonecznikasok z limonkikilka łyżek
oliwy extra virgin1 łyżka
mioduświeżo mielony
czarny pieprzRukolę opłucz i rozłóż równomiernie na talerzu.
Figi pokrój w ósemki,
awokado na pół i w plasterki- zaraz po pokrojeniu
skrop awokado sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
Fetę pokrój w ok. 1-1,5 cm kostkę.Na suchej patelni upraż
pestki słonecznika.
Miód wymieszaj z kilkoma łyżkami
oliwy i resztą
soku z limonki.Na
rukoli rozłóż pozostałe składniki i
skrop wszystko przygotowanym dressingiem. Dopraw
pieprzem. Podawaj jako samodzielne danie lub z chrupiącym tostem.Miłej niedzieli!