Wykonanie
Staram się obserwować to, co ląduje na moim talerzu.Niestety należę przy tym do tej grupy nieszczęśliwców, którzy przy pewnej dozie zapomnienia muszą zapinać pasek na kolejną dziurkę, i nie mam na myśli tej ciaśniejszej....Tak więc po weekendowym łasuchowaniu, w ramach bilansowania diety, zamiast tradycyjnego obiadu, proponuję Wam coś lżejszego, co wcale nie znaczy mniej pysznego;)(2 porcje)1 opakowanie
rukoli (80-100 g)160 g
sera halloumi12
pomidorków koktajlowych1
cebula4 łyżki
ziaren słonecznikaoliwa extra virginłyżka
soku z cytrynyświeżo zmielony
czarny pieprzRukolę umyć i lekko osuszyć.
Pomidorki umyć i pokroić na połówki.
Cebulę posiekać w piórka.
Słonecznik wysypać na suchą teflonową patelnię i uprażyć na złoty kolor.
Ser pokroić na plastry grubości ok. 6 mm i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni (użyłam patelni teflonowej, więc nie dodawałam tłuszczu) z obu stron na złoty kolor.Na talerzu ułożyć
rukolę,
pomidorki, piórka
cebuli, obsypać wszystko uprażonym
słonecznikiem.Na wierzchu położyć plastry
sera. Całość skropić delikatnie
oliwą i
sokiem z cytryny oraz posypać
pieprzem.Smacznego!