Wykonanie
Przywitał mnie mroźny poranek i rześkie powietrze. Maszerując do pracy, nagle dotarło do mnie, że jeszcze kilka dni, i świąteczne przygotowania rozpoczną się pełną parą. Preznety już są...:)Pozostając w przedświątecznej atmosferze, proponuję Wam kruche
ciasteczka makowo -
cytrynowe.Błyskawiczne w wykonaniu, jeszcze szybsze w pieczeniu, o lekko kwaskowym smaku....A jak pasują do
herbaty z
cytryną i
miodem ! :)

120 g
cukru pudru, plus do posypania3 łyżki
maku100 g
masła250 g
mąki pszennej, plus do podsypywania1
jajkoskórka i sok z połowy
cytrynyCytrynę sparzyć i otrzeć skórkę oraz wycisnąć sok.Wszystkie składniki umieścić w misce i zagniesc na jednolite i elastyczne ciasto.Ciasto owinąc folią i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.Porcje ciasta rozwałkowywać na grubość ok. 4 mm, foremką wykrawać buty (lub inne kształty) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut.Studzić na kratce.Jeszcze ciepłe
ciasteczka obsypać
cukrem pudrem, po czym, po wystudzeniu, przełożyć je do szczelnie zamykanej puszki.Smacznego!